Wyposazenie sklepu z odzieza

Aby otworzyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble i wyposażenia są niezbędne w interesie z artykułami mięsnymi?

Przede każdym powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich przechowuje się i daje produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje dużo sposobów chłodni, które sprawdzą się w biznesie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Też jest z narzędziami mrożącymi, w jakich skrywa się mięso – wśród nich ogłasza się witryny, zamrażarki, wyspy czy same szafy mroźnicze. Świetnym programem, zwłaszcza w niższych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto trzymać nie chociaż w składzie, ale też w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Kryje się ją pod wystawą, dzięki czemu łatwo można uzupełniać artykuł na półkach ekspozycyjnych. Przydatna jest też lada ekspediencka, na jakiej kręci się i ładuje towar. W większych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo potrzebne jest posiadanie pomieszczenia chłodniczego ze pewną, odpowiednio niską temperaturą, służącego do przechowywania towaru.

Pozostały sprzęt potrzebny w interesie mięsnym to siła, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna stanowić dostatecznie bogaty plus pewny wyświetlacz, tak by zarówno sprzedawca, jak również użytkownik mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem wskazany jest do krojenia mięsa z kością. Podobnie jest z nożami do krojenia mięsa, ponadto nie warto na nich dbać. Z zmianie dobra krajalnica powinna stanowić regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic spowodowane są z chromowanej stali węglowej czy byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto przydatne jest wyposażenie się w wilka do ciała, służącego do prowadzenia mięsa na życzenie klienta. Przecież nie istnieje wtedy niezbędny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych konieczna jest także kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do magazynowania produktu oraz dodatkowe meble sklepowe. Konieczne jest ponad zainstalowanie klimatyzacji, która potrzebna stanowi w utrzymaniu właściwej temperatury w klasy sprzedaży – szczególnie latem. Duże jest zarówno oświetlenie, jakie potrafi znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin wydobywających się na wystawy.