Uziemienie w domu

Dużo osób zastanawia się, czy zakup krajalnicy się opłaca. Wszystko zależy z tego, czy naprawdę będzie ona odczuwana. Jeśli krajalnica tworzy żyć dopiero nowym sprzętem ozdabiającym kuchenny blat, z zakupem chodzi się wstrzymać. W sukcesie, gdy cenimy sobie wygodę, i w kuchni spędzamy dość sporo czasu, przygotowując posiłki i desery, łatwo istnieje wówczas właściwa alternatywa!

Krajalnica to wysoka alternatywa dla zwykłego noża. Dzięki niej pokroimy chleb na jednakowej grubości części w zaledwie kilka sekund. To jedyne tyczy wędlin i serów - łatwo i doskonale, a przede każdym estetycznie. Nie zazwyczaj właściwie to wygląda, jeżeli w grę wchodzi jedynie deska do siekania i nóż.

Najistotniejsze aspektyNajważniejsze składniki krajalnicy to obrotowe ostrze z opcją regulacji grubości krojenia, podajnik i korpus. Ostrza mogą stanowić spokojne lub ząbkowane. Te doskonałe doskonale dodają się do cięcia serów oraz wędlin, natomiast ząbkowane są uniwersalne. Najlepiej, gdy ostrza są zbudowane ze określeni hartowanej, ponieważ dzięki temu są trwalsze. Jeżeli idzie o korpus krajalnicy, możemy nabrać te zbudowane ze pewni nierdzewnej lub tytanu, lub te z ciała sztucznego - do użytku domowego wystarczy plastik. To jedno tyczy podajnika. Gdyby jesteśmy cel używać urządzenia często, wybierzmy stalowy, zaś plastikowy podajnik sprawdzi się u kobiet, które będą kroić żywność rzadziej. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę, czy do krajalnicy dany jest dociskacz - bez niego jesteśmy narażeni nie ale na kilka precyzyjne krojenie, a przede każdym na utratę palców.

Oprócz podstawowego wyposażenia producenci często docierają do zestawu inne ciekawe gadżety. Drinku z nich stanowi tacka na pokrojone plastry - dzięki niej krojenie staje się bardziej higieniczne, i przy okazji mamy kilka sprzątania. Innym ciekawym dodatkiem jest ostrzarka do noża czy schowek na kabel.

Czy krajalnica jest droga?Taka przeznaczona do użytku domowego kosztuje przeważnie 150-400 zł. Na rynku są również krajalnice do zabudowy, natomiast ich cena waha się między 500 a 1500 zł. Zaawansowane urządzenia, dedykowane głównie biznesom i lokalom gastronomicznym to już duży wydatek, rzędu 2000-5000 zł. Przecież ich zakup łatwo się zwraca, gdy przeliczymy to sobie na zaoszczędzony czas pracy.