Urzadzenia do pakowania hermetycznego

Próżniowe pakowanie żywności jest najciekawszym stylem na zabezpieczenie jej przed zepsuciem. Z ostatniej formy korzystają, zarówno, producenci, jak również gospodarstwa domowe. Można wyróżnić akcesorium do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają artykuły w worku foliowym, bądź w zbiorniku do ostatniego przeznaczonym. Urządzenia te robią zgrzewy na granicy worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

http://bagproject.pl/Wozki-Transportowe-c18

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy artykuły garmażeryjne, mogą być kilkakrotnie dłużej przechowywane, zachowując przy tym świetną wilgotność, konsystencję, smak oraz zapach, a razem są zabezpieczone przed przedostaniem się do mieszkania opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze względu na pomoc działania, można wyodrębnić dwa sposoby pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to urządzenie, w jakiego wnętrzu przenosi się worek zgodnie z owocem. Jej niewątpliwą wartością jest organizowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu korzysta się powtarzalność procesu pakowania, też możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co stanowi znaczące przy pakowaniu dobrych produktów. Wartością jest jednocześnie możliwość użycia w ciągu produkcji, bardzo popularnych worków typu PA/PE, co bardzo redukuje koszty. Pakowarki komorowe, mogą korzystać dodatkowe funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na zbytu istnieje wielki wybór pakowarek komorowych, co umożliwia na jej właściwy dobór, zależny od ilości pakowanych produktów, ich charakterów, oraz wielkości. Poświęcone są, przede wszystkim, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z umieszczonym wewnątrz produktem, wydobywa się na zewnątrz, a do środka, na listwę zgrzewającą, zakłada się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania przyjmuje się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe kupią na pakowanie produktów o innych kształtach, np. bardzo duża kiełbasa. Zaletą jest wyjątkowo znacznie niższy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, natomiast wadą niższa sprawność i większe koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Poświęcone są specjalnie dla małej gastronomii i gospodarstw domowych.