Sprzet kuchenny uzywany

Prowadząc restaurację kuchnia winna być zaopatrzona w szeroką liczba profesjonalnego sprzętu, który usprawni i przyspieszy pracę pracowników. Zakup odpowiednich narzędzi zależy lecz w pełnej dawce od zapotrzebowania czy rodzaju menu.

W wielu restauracjach oferujących staropolskie menu wskazane są szatkownice do kapusty, ponieważ warzywo to stanowi składnikiem wielu tradycyjnych polskich dań. W niedużych firmach cateringowych lub małych restauracjach zazwyczaj sprawdza się ta młoda, ręczna, zwykła szatkownica, stworzona z plastiku albo drewna, dzięki której można też przygotować inne warzywa, jak np. ogórki czy marchewkę, z których najczęściej wytwarza się m.in. świeże surówki. Przy większym zapotrzebowaniu konieczny jest sprzęt innego sposobie, z wbudowanym silnikiem i zachęcany elektrycznie. Powiększa się także głównie w niewielkich zakładach przetwórczych czy gospodarstwach rolnych.

Taka szatkownica jest niezwykle wytrzymałym sprzętem o wielkiej jakości, która ocenia się i swoją obsługą. Sprzęt ten oznacza się m.in. z silnika, metalowego bębna czy korpusu i małej rynny, po której zabiera się poszatkowana kapusta. Niezwykle cenną cechą są noże wykonane ze stali nierdzewnej, które mogą obsługiwać przez duży okres czasu. Szatkownica może żyć urządzona na żądanie w inne kolejne elementy, jak np. świder, który pomoże przeciąć główkę kapusty na pół i oszczędzi pracy ręcznej. W relacje od potrzeb można jeszcze zakupić przystawkę, która zapewni szatkowanie na plasterki innych warzyw, uchwyt wraz z kołami, dzięki którym można szybko przesuwać sprzęt czy dodatkowe tarcze. Tarcze mają wpływ na rodzaj cięcia - potrafią to żyć lekkie kawałki, wióry albo plastry. Jeśli jednak potrzebna nam jest dopiero szatkowana kapusta, tradycyjna tarcza w zupełności nam wystarczy.