Produkcja kakao czekolady i wyrobow cukierniczych

Czekolada stanowi pewnym spośród najbardziej znanych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, wymienia się ją w wielu wersjach. W nieomal wszystkim sklepie można otrzymać wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Znana jest zarazem czekolada mleczna jak i ciężka. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym czasem jej otrzymywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której uwalnia się je bakterii. Kolejnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, a w efekcie tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w zależności z tegoż który materiał chce się uzyskać. Miazga jest mielona zdecydowanie w ciągu automatycznym. Po przekroczeniu tych procesów traktuje ona cecha sypką, którą określa się prószem. Stanowi on poddawany procesom konszowania. Do prac czekolady niezbędne jest używanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu produkcji czekolady używa się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania robią się zarówno na sucho kiedy również na mokro. Proces konszowania na gorąco jest istotnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji przenosi się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i jedyny połysk.