Pojemniki prozniowe ceneo

Choć pakowanie próżniowe najczęściej łączone jest ze sklepami wielkopowierzchniowymi, firmami cateringowymi i restauracjami, to coraz częściej też klienci indywidualni poszukują urządzeń, które pozwolą im przedłużyć trwałość przechowywanej żywności. Specjalne woreczki, próżniowe pojemniki i dania do pakowania dostosowywane są także do ich potrzeb, pozwalając na opakowanie odpowiednio mniejszych porcji żywności.

Domowe danie do pakowania próżniowego żywności może stosować specjalne woreczki do próżniowego przechowywania bądź więcej wykorzystuje pojemniki próżniowe zrobione z plastiku. W sukcesie pojemników najczęściej uzyskiwane są specjalne pompki ręczne, które dają na odessanie zbędnego powietrza z zasobnika i podają jego hermetyczne zamknięcie. Odpowiedni sposób życia można wykorzystać do zamykania butelek specjalnymi próżniowymi korkami. Są one najczęściej uniwersalny rozmiar, dlatego można je zaczynać zarówno do zamykania butelek z winem, jak a do butelek z oliwą czy octem balsamicznym. Próżniowe zamknięcie butelki przedłuża trwałość zawartości - po zamknięciu próżniowym wino zapewne istnieć chronione nawet przez ponad 20 dni. Dla porównania wino w butelce otwartej można przechowywać co daleko przez 2-3 dni.

Do własnego użytku potrafią istnieć więcej dostosowane urządzenia typu multivac, idące na przechowywanie żywności w określonych woreczkach. Przechowywanie żywności w woreczkach wydłuża jej czas przechowywania - w relacji od typie materiału także z miejsca, gdzie będzie on ukrywany (temperatura pokojowa, lodówka czy zamrażarka), czas przechowywania wydłuża się nawet czterokrotnie. W próżniowo zamykanych woreczkach można przechowywać produkty sypkie, jak kawa albo herbata, żywność przetworzoną, ale i warzywa, wędliny czy mięso. Zapakowane próżniowo mięso że stanowić wychowywane w zamrażarce w odpowiednio niskiej temperaturze nawet przez 26 miesięcy. Dodatkowym atutem pakowania próżniowego z zastosowaniem woreczków jest fakt, iż nie wykorzystują one zbyt dużej przestrzeni.