Pojemnik na jedzenie jednorazowe

Opakowania służą przede wszystkim do przechowywania żywności, oraz zabezpieczania jej przed zepsuciem.. Jest ich dużo rodzajów np. torebki do pakowania próżniowego czy specjalne pojemniki.

Torebki są dane do zgrzewarek, co zapewnia, że tak przechowywana żywność, przez duży godzina zachowa świeżość, natomiast jej stan przydatności do jedzenia, bardzo się wydłuży. Gra tymże takie opakowania są odporne na pęknięcia również dużo szczelne. Zakłada się je z odpowiednich materiałów, jakie nie zmieniają smaku, ani właściwości przechowywanych towarów spożywczych. Wśród opakowań próżniowych, można poznać torebki jednorazowe i woreczki wielokrotnego celu. W handlach i magazynach z żywnością, często uzyskuje się opakowania jednorazowe, o nowej grubości, w jakich są przetrzymywane takie towary jak sery, wędzonki, kiełbasa, i przede wszystkim, ryby i ciało. Wykorzystywanie takich torebek, jest możliwe, właśnie w sukcesie posiadania zgrzewarki do pakowania próżniowego, która odsysa powietrze i skleja szwy. Cały proces wygląda następująco: od rolki należy oddzielić część torebki w znaczącym dla konkretnego towaru rozmiarze, która jest wiązana z jednej strony, dać w nią żywność, po czym łączy się drugą część. Takie udogodnienia są robione nie wyłącznie dla potrzeb przemysłu spożywczego, ale i dla gospodarstw domowych. Opakowania wielorazowe, w przeciwieństwie do jednorazówek, których całkowicie nie odda się powtórnie wykorzystać, mogą stać użyte nawet pięćdziesiąt razy. Dzieje się tak dzięki zastosowaniu specjalnej pompy do odsysania powietrza. Takie torebki są popularne głównie w gospodarstwach domowych, i poświęca się je do przechowywania innego rodzaju produktów spożywczych, w lodówkach, zamrażarkach, lecz dodatkowo mogą służyć do zapiekania. Dają i możliwość oszczędzenia czasu przygotowywania pokarmu, ponieważ skracają kilkakrotnie proces marynowania produktów, np. wprowadzenie do takiego worka ciała w marynacie, sprawia, że po około dwudziestu minutach, ważna je teraz piec. Opakowania próżniowe doskonale zabezpieczą żywność, pod warunkiem przestrzegania pewnych reguł. Należy hermetyzować w poszczególnym opakowaniu nieduże dawki jedzenia, a przed włożeniem pokarmu, umyć ręce, lub włożyć jednorazowe rękawiczki. Zapobiegnie to przedostaniu się bakterii do opakowania.