Pakowaczki prozniowe zastosowanie oraz charakterystyka

“Pakowaczki próżniowe”, czyli potoczny zwrot od pakowarki próżniowych, służą właściwie tylko do jednego prostego celu. Czyli do czego służy pakowaczka próżniowa? Otóż urządzenie to odsysa powietrze z wnętrza opakowania jednocześnie zgrzewa je i zamyka. Wszystkie pakowarki mają wspólną cechę, wyposażone one są w listwę zgrzewającą która pokryta jest teflonem oraz w pompę.
Rozróżniamy kilka pakowarek, wymienię poniżej te najbardziej znane.


Pierwszą pakowarką jest pakowarka komorowa.
Pakowarka komorowa posiada przestrzeń zamykaną hermetyczną pokrywą, w której umieszcza się przedmiot który chcemy zapakować oraz jego opakowanie. Odessanie powietrza działa w następujący sposób: następuje wytworzenie próżni we wnętrzu całej komory pakowaczki a następnie następuje zgrzanie się folii. Po wykonanej operacji komora zazwyczaj sama się otwiera, jest to zależne od modelu.
Dzięki czemu te pakowarki zawdzięczają taką popularność? Są one popularne głównie ze względu na wygodę ich użytkowania, prócz tego można w nich zastosować worki zrobione z folii gładkich, które są dość tanie. Istotnymi cechami tego typu pakowarek jest dowolne ustawianie parametrów zgrzewania i dokładne stopniowanie siły odsysania powietrza. Zazwyczaj dla skrócenia czasu odsysania poleca się zastosowanie wewnątrz komór zgrzewarek płyt wypełniających, prócz skrócenia czasu odsysania mogą się one także przydać przy pakowaniu wszelkich produktów płynnych. Płyty te bardzo często znajdują się w standardowym wyposażeniu pakowarki.

Kolejną bardzo popularną pakowarką jest pakowarka z zewnętrznym ssaniem. Urządzenie to, które zazwyczaj jest mniejszych rozmiarów (od długości listwy od 180 do 600 mm). Nasz pakowany produkt w tym wypadku pozostaje w pewnym dystansie od urządzenia, a w środku pakowarki umieszcza się jedynie koniec worka. Warto wspomnieć iż do pracy z użyciem większości modeli pakowarek bezkomorowych potrzeba worków o fakturze moletowanej, dzięki tej fakturze możliwe jest szybkie i ogólnie sprawne odsysanie powietrza. Istnieją też większe modele z tej grupy, charakteryzuje je metalowa obudowa oraz o wiele wydatniejsza pompą, używane są zazwyczaj w wszelkich barach mlecznych czy też restauracjach i zakładach. Prócz tych większych modeli są też mniejsze, te które używa się w domu. Te “mniejsze” pakowarki mają plastikową obudowę i bardzo małą pompę.