Obowiazkowa kasa fiskalna 2017

Kuchnia polska kładzie się w przewagi na daniach mięsnych. To z sposobu w jaki zrobimy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie sukcesem bądź porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie można wyglądać tego, jeśli jesteśmy zamiar schować je do lodówki, bo w trakcie mycia panujemy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, które mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto dbać o czystości w sukcesie wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przynoszenie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po przygotowaniu będzie ono jędrne i delikatne. Do cięcia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym nawykiem stanowi jego każdorazowe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Istnieje toż ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i zapach.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy sprawić z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy nowych ziół i przypraw. Żeby marynata świetnie się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony pewno się wtedy okazać rozdrabniacz do ciała. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie opracowaną przez nas marynatę także będzie znakomitsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto mieć, iż na im młodszym ogniu będziemy to wykonywać, tym doskonale. Mięso skupia się w większości z białka oraz tłuszczu, dlatego za krótka oraz wielka temperatura powoduje, że stoi się ono szorstkie i łykowate. Smażąc je na mniejszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu uchroni ono znaną soczystość i smak.