Lokal gastronomiczny krzyzowka

Każdy lokal gastronomiczny wcześnie czy później staje przed wyzwaniem przyrządzenia porcji mięsa dla ogromniejszej liczby ludzi. Przy czym porcje winnym być możliwe takie indywidualne i zrealizowane w jak najbliższym czasie aby uniknąć strat smaku powstających z dużego przechowywania.

Na wesele innowacyjna metoda rozwiązała ten problem oferując kucharzom możliwość mechanicznej obróbki mięsa. Umieszczone wewnątrz noże nacinając mięso zwiększają jego soczystość bez utrat pulchności spowodowanej tradycyjnym rozbijaniem. Pozwalają też na uniknięcie rozbryzgiwania się płynów co przekłada się na zwiększenie poziomu higieny w tłu książce. Na zbycie wyróżniamy dwa rodzaje kotleciarek, dzielące się przede każdym napędem, mocą produkcyjną oraz dostępnymi funkcjami. Koszt poszczególnych modeli zależy zwłaszcza od użytych materiałów, producenta i wykorzystanych w nich rozwiązań. Kotleciarka ręczna to proste urządzenie przeznaczone przede wszystkim do użytku prywatnego i niskiej gastronomii. Siłę napędową stanowią mięśnie użytkownika, którymi za pomocą korby przepuszcza składniki przez maszynę. Wielką cechą tego standardu narzędzi jest delikatna ilość zajmowanego miejsca, a z początku dość wysokiej (od jakiś 800 do 10 tys. zł) ceny mogą płacić się nieopłacalne dla własnych użytkowników. Wadą jest wysoce niższa moc przerobowa w porównaniu z określoną niżej kotleciarką elektryczną. Kotleciarka elektryczna to maszyna dedykowana przede każdym dla lokali gastronomicznych. W przeciwieństwie do kotleciarki ręcznej wałki z ostrzami robione są za pomocą silnika. Dzięki wyłączeniu obracania korbą i ograniczeniu roli służącego do wkładania mięsa znacznie zwiększa moc przerobową. Jedynym ograniczeniem ujawnia się być sztukę operatora (do nawet 400 kotletów na godzinę). Ten model urządzenia ma trochę bardzo mieszkania niż ręczny odpowiednik oraz wielka cena (od ok. 2,5 tys do nawet kilkunastu tys.zł) jest jasną przeszkodą do korzystania jej w warunkach domowych.