Jak dlugo cieszyc sie swieza zywnoscia

W dzisiejszych czasach często brak nam czasu, aby codziennie robić zakupy. Zapracowani, nie mamy ochoty tracić chwil, które moglibyśmy przeznaczyć na wypoczynek i zregenerowanie sił. Często więc robimy zakupy “na zapas”. Ile razy zdarzyło nam się, że nasza żywność zepsuła się i nie nadawała do spożycia?


Co prawda nasza lodówka pozwala nam na dłuższe przechowywanie żywności, jednak jej efektywność jest ograniczona. W rezultacie jeżeli bardzo rzadko robimy zakupy, często dochodzi do tego, że jakiś produkt przekroczy datę przydatności do spożycia. W chwili robienia zakupów nie mamy pewności, czy znajdziemy czas na gotowanie albo czy po prostu zdołamy zjeść wszystkie zakupione przez nas produkty. Co prawda zamrażarki pozwalają nam przechowywać żywność przez długi czas (liczony nawet w miesiącach), jednak ich pojemność często jest wielokrotnie mniejsza, niż ta dostępna w lodówce. Rozwiązanie naszych problemów może stanowić pakowanie próżniowe.

Psucie żywności spowodowane jest działaniami drobnoustrojów, światła oraz innych czynników środowiskowych. Ograniczenie ilości tlenu, które osiągamy dzięki pakowaniu próżniowemu, znacznie utrudnia rozwój organizmom, odpowiedzialnym za zmianę barwy oraz smaku naszego pokarmu. Idąc do supermarketu, często wybieramy żywność pakowaną próżniowo. Gwarantuje nam to, iż będziemy mogli przechowywać ją przez dłuższy okres (w przeciwieństwie do tej nie posiadającej takiej osłony). Pozwala nam to jeszcze bardziej ograniczyć czas, który poświęcamy na zakupy, a dodatkowo zwiększa naszą swobodę w doborze menu na dany dzień. Nie jesteśmy zmuszeni do jedzenia danego produktu tylko dlatego, że jego termin przydatności wielkimi krokami zbliża się do końca.

Multivac to producent pakowarek próżniowych, który coraz częściej wychodzi naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów. W rezultacie pakowaczki próżniowe znajdują dzisiaj zastosowanie w przydomowej kuchni. Kiedyś ten sposób przechowywania żywności zarezerwowany był dla wielkich firm, które dostarczały żywność dla sieci dużych sklepów. Minimalizacja oraz dostosowanie pakowarek do potrzeb gospodarstwa domowego powoduje, iż ten sposób przechowywania żywności staje się coraz popularniejszy. Odpadają problemy związane z krótkim terminem przydatności niektórych produktów. Jeżeli martwimy się, iż nie zdążymy spożyć go na czas, wtedy pakujemy go próżniowo i nasz problem zostaje rozwiązany.

Podsumowując jeżeli chcemy długo cieszyć się świeżością naszych produktów, a nie mamy czasu na robienie codziennych zakupów, warto kupować żywność pakowaną próżniowo albo zainteresować się kupnem maszyny pozwalającej na robienie tego w naszym domu.