Dlaczego odpowiednie oprogramowanie jest niezbedne w gastronomii

Informatyzacja dotyka wszystkich dziedzin naszego życia. Smart tv pozwala surfować w internecie na ekranie telewizora. Programy erp ułatwiają zarządzanie przedsiębiorstwem. Zaawansowane aplikacje działają zero-jedynkowo i nigdy się nie mylą, podając dokładne dane na temat sprzedaży lub stanów magazynowych. Nie trudno się dziwić, że są wykorzystywane nie tylko w firmach produkcyjnych lub handlowych. Trafiają również do takich miejsc jak restauracje i różnego rodzaju fast-foody.

Na pierwszy rzut oka oprogramowanie dla gastronomii wydaje się być zbędną fanaberią. Wszystko przecież można zamówić po prostu przez telefon, a dobry szef wie, ile czego potrzeba. Jednak to tylko wyobrażenie. Podstawowym problemem restauratorów są koszty związane z niewykorzystanymi produktami, które się po prostu psują. Można zamówienia planować w excelu, jednak finalnie i tak i tak powstaje góra odpadków prosto do wyrzucenia. Wysokiej jakości oprogramowanie dla gastronomii może skutecznie rozwiązać ten problem. Analizy sprzedaży ukazujące dynamikę zamówień w skali dnia, tygodnia i miesiąca to marzenie każdego szefa kuchni. Umożliwiają takie sterowanie zamówieniami, by z jednej strony nie zamrażać gotówki w zapasach, a z drugiej dopasować wielkość dostaw do aktualnej ilości gości. Integracja z kasą fiskalną znacząco przyspiesza tworzenie dokumentacji księgowej.

Oprogramowanie dla gastronomii ma zazwyczaj budowę modułową. Umożliwia dokładne dopasowanie wielkości i kosztu programu do potrzeb konkretnej jednostki. Co ważne, program może rosnąc w miarę rozwoju firmy i udostępniać nowe funkcjonalności. Użytkowanie zazwyczaj jest stosunkowo proste i dla kogoś, kto używa komputera na co dzień nie powinno stwarzać trudności. Dodatkowo programiści starają się iść z duchem czasu i udostępniają wersje nie tylko na laptopy czy stacje robocze, ale również na smartfony i tablety.